Sztuczne dodatki w pieczywie, dlaczego są groźne?
Przez tysiące lat chleb wypiekano zgodnie z tą samą recepturą, z pełnoziarnistej mąki i drożdży. Chleb odżywiał i dostarczał organizmowi wszelkich niezbędnych składników. Współczesne pieczywo opiera się na tej samej recepturze, jednak w składzie są także konserwanty i ulepszacze, które niekoniecznie wpływają na jego korzyść. Dlatego tak istotne jest, aby spożywać produkty najwyższej jakości.
Rewolucja mąki
W XIX wieku odkryto sposób na to, by mąka dłużej zachowała świeżość. Sposób opiera się na usunięciu powłoki z ziarna, która jest pełna zdrowych protein, witamin, minerałów, błonnika i tłuszczy. W kolejnych latach do mąki trafiło wiele środków chemicznych, tłuszczy, cukrów i innych „polepszaczy”.
Dodatki mają wpływ na smak, wartości odżywcze oraz świeżość
W ofercie wielu piekarni znajdziemy wyroby zawierające wyłącznie trzy podstawowe składniki – wodę, sól i mąkę. Producenci lubią wzbogacać skład rozmaitymi dodatkami. Składniki mają wpływ na smak, wartości odżywcze oraz świeżość. Polepszacze używane są po to, by uzyskać powtarzalność wyrobu, ładniejszy wygląd, przedłużyć świeżość oraz ulepszyć właściwości ciasta.
Dodawane są także substancje, które pozwolą utrzymać odpowiednie parametry pieczywa tj. walory smakowe czy wielkość porów w miękiszu. Dzięki nim powtarzalność produktów jest ustabilizowana.
Wiem, co jem
Świadomi konsumenci poszukują żywności smacznej, zdrowej, zawierającej możliwie jak najmniej dodatków. Często nie zdając sobie sprawy, co tak naprawdę znajduje się w pieczywie, które jemy.
Klienci chcą kupować produkty z czystą etykietą. Nawet jeśli w składzie znajdują się dodatki z symbolem E, nie powinny być niebezpieczne. Zgodnie z kodeksem podstawowych wymagań prawa żywnościowego, żaden szkodliwy i niebezpieczny środek spożywczy nie może zostać wprowadzony na rynek.
Jak sztuczne dodatki wpływają na zdrowie?
Niestety nie wszystkie dodatki są w grupie tych bezpiecznych. Znaczna część jest co najmniej kontrowersyjna. Oprócz otrębów, maku czy błonnika, w chlebie znajdziemy emulgatory, regulatory kwasowości, konserwanty i pozycje z symbolem E, które nie wpływają na korzyść produktów. Niektóre dodatki np. dwutlenek siarki (E220) działa kwasotwórczo, co może powodować zaburzenia czynnościowe układu pokarmowego. Siarczyn sodu (E221) obniża zawartość witamin, wzmaga objawy astmy i alergii. Fosforan sodu (E339), który zapobiega wysychaniu pieczywa, ma negatywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową i bilans wapniowy ustroju. Propionian wapnia (E282) powoduje bóle głowy. Oprócz tego częstym zamiennikiem masła jest margaryna, która przyczynia się do rozwoju otyłości, miażdżycy tętnic i zwiększa ryzyko udarów i ataków serca.
Ograniczenie spożycia produktów przetworzonych może poprawić stan jelit. Sam nadmiar glutenu może być przyczyną niestrawności oraz doprowadzić do zakwaszenia organizmu.
Stop konserwantom w pieczywie
Wyznajemy zasadę ”less is more”, dlatego w naszym pieczywie nie znajdziecie grama konserwantów czy ulepszaczy smaku, oraz żadnych substancji spulchniających. Nasze pieczywo jest w pełni naturalne i wypiekane wg. tradycyjnych metod. To właśnie dzięki temu jest tak smaczne i jesteśmy z niego naprawdę dumni!