Skip to main content

Koszyk

Jakość mąki – mąka z małych, lokalnych młynów. Dlaczego jest najlepsza?

Dobrej jakości mąka pachnie wiatrem, słońcem i dojrzałym zbożem. To niezastąpiony, uniwersalny produkt obecny w każdej kuchni. Tajemnica pysznych potraw tkwi w wyborze starannie dobranych produktów, również mąki, którą stosuje się do tworzenia pysznych wypieków, makaronów, deserów czy chrupiącego chleba.

Mąka ze sklepu czy z młyna?

Mąka jest produktem ogólnodostępnym, na rynku można znaleźć wiele rodzajów oraz typów mąki, od różnych producentów. Jednak to, co oferują nam sklepy, rzadko spełnia nasze oczekiwania. Warto przynajmniej raz skusić się na zakup mąki bezpośrednio z młyna i na własnej skórze poczuć zadziwiającą różnicę.

Od dobrej ziemi, po dobrą mąkę

Odpowiednia jakość mąki zależy przede wszystkim od gleby i warunków terenowych. Tutaj niezwykle ważna jest również pasja młynarska. Właściciele młyna bardzo starannie dobierają zboże, z którego ją produkują, dlatego mąka kupiona bezpośrednio od producenta to najlepszy wybór. Wysokogatunkowe ziarna mają doskonałe parametry wypiekowe, są suche i czyste. Niewielkie, lokalne młyny kontynuują tradycyjny proces produkcji, a przy tym w pełni respektują bezwzględne normy jakości. Inwestują w sprzęt spełniający standardy oraz dbają o wysoki poziom kwalifikacji swoich pracowników.

Dobra mąka nie potrzebuje ulepszaczy

Lokalne młyny popularyzują naturalny sposób produkcji, bez dodatków ulepszaczy, które możemy znaleźć w produktach na skalę przemysłową. Mąka z młyna nie zawiera wybielaczy czy środków antyzbrylających. W jej składzie brakuje środków poprawiających pulchność czy lepkość ciasta, których możemy dopatrzyć się np. w mieszankach do wypieków.

Tradycyjny sposób przygotowania żywności, gwarancją wysokiej jakości

Nie ma jednego przepisu na mąkę, ten różni się w zależności od młyna. Tam jest odpowiednio przechowywana, a przed jego opuszczeniem jest smakowana i poddawana testom. Tradycyjne sposoby przygotowania żywności gwarantują uzyskanie wysokogatunkowej, delikatnej mąki o odpowiedniej wartości wypiekowej, to wpływa na jej ostateczną jakość.

Propagowanie produktów pochodzących od lokalnych dostawców to trend kulinarny, który ma nasze pełne poparcie. Świadomość tego, że jesteś tym, co jesz sprawia, że coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe.

 

 

 

 

Close Menu
Darmowa wysyłka już od 40 zł / Zamów do 19:00 i ciesz się poranną dostawą