Ah pieczywko, wyborne z masłem, wyborne z szynką. Mało kto wyobraża sobie posiłki bez chleba. Wybierając je, zwracamy uwagę głównie na walory smakowe. Jednak kromka kromce nierówna. W zależności od tego, po jaki rodzaj pieczywa sięgniemy, może on wyróżniać się odmienną kalorycznością i właściwościami.
Rodzaje pieczywa: żytnie czy pszenne?
Chociaż konsumenci najczęściej dzielą pieczywo na jasne i ciemne, mając na uwadze rodzaj zastosowanej mąki, chleb dzieli się na: pszenny, żytni i mieszany. Za najmniej wartościową uznaje się mąkę oczyszczoną – białą. Najbardziej wartościowa jest mąka razowa.
Pieczywo wypiekane z białej mąki pszennej zawiera mniej błonnika, w efekcie syci na krócej. Pszenne wypieki wyróżniają się miękką i puszystą formą oraz pysznym smakiem. Mało kto wie, że z pszenicy także może powstać chleb razowy, wtedy ma większą wartość odżywczą od białego klasyka.
Chleb żytni różni się od pszennego większą zawartością błonnika oraz niższym indeksem glikemicznym. Powszechnie uważa się, że pieczywo żytnie jest zdrowsze i bardziej wartościowe niż pszenne. Niewątpliwie jest w tym ziarno prawdy. Tutaj warto mieć jednak na względzie sposób jego wypiekania oraz rodzaj użytej mąki. W formie przykładu: chleb pszenny może być zdrowszy, jeśli piecze się go z mąki graham, orkiszowej czy pszennej razowej. W ofertach piekarni znajdziemy też chleby mieszane, do których stosuje się mieszanki mąk żytniej i pszennej.
Czy rodzaj zboża ma znaczenie?
Ważniejszą rolę w tym rankingu gra wybór stopnia przetworzenia mąki, którą zastosowano do wypieku. Najlepszym wyborem są produkty z mąki razowej, pełnoziarnistej oraz z pełnego przemiału.
Czy pieczywo pszenne ma więcej kalorii niż żytnie?
Wartość kaloryczna mąki pszennej oraz żytniej jest podobna. O różnicy energetycznej pomiędzy rodzajami pieczywa decydują głównie dodatki. Kluczem są dodatki w chlebie i na chlebie. Kromka chleba pszennego zawiera 108 kcal, natomiast w kromce chleba żytniego znajdziemy 110 kcal, czyli o 2 kcal więcej. Mało, prawda? Liczy się całość, od poszczególnych składowych do końcowego efektu.
Dodatki do pieczywa
Dodatek suszonych owoców, pestek, orzechów czy miodu nie ma zbyt dużego wpływu na kaloryczność chleba. Z reguły procent tych składników jest niewielki. Wymienione dodatki mogą jednak podnieść wartość odżywczą chleba. Inaczej jest w przypadku tłuszczu czy cukru, które niekorzystnie wpływają zarówno na walory odżywcze i kaloryczność pieczywa.