Skip to main content

Jaki chleb najczęściej mieszka w Twoim chlebaku? Produkty zbożowe to jedno z głównych źródeł węglowodanów w codziennej diecie. Należy zatroszczyć się o różnorodność codziennego menu, również w kategorii pieczywa. W poszukiwaniu idealnego chleba warto zatrzymać się przy razowym z dynią, to zdecydowanie nasz faworyt. Sama natura!

Produkty pełnoziarniste w codziennej diecie

Chleb to ważny element codziennego jadłospisu, dlatego warto go pokochać. Pieczywo razowe wypiekane jest z mąki pszennej, żytniej bądź mieszanej. Do wyprodukowania stosuje się mąkę razową, czyli zmieloną jednokrotnie. Tradycyjny chleb razowy wypieka się na zakwasie. Wypieki razowe wytwarza się z mąki, z której nie usuwa się części zewnętrznych ziaren. W nich ukrytych jest ogrom cennych wartości, polifenoli, kwasu fitynowego i lignanów.

Bogate wnętrze pieczywa razowego

Faktem jest, że pieczywo pełnoziarniste ma znacznie więcej wartości odżywczych, białka, witamin oraz minerałów od tradycyjnych, pszennych bochenków. Ciemne pieczywo wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, przez co zaspokaja apetyt na długi czas. Chleb razowy obfituje w błonnik, który usprawnia pracę jelit, spowalnia wchłanianie cukru oraz obniża poziom cholesterolu. Co więcej, ten rodzaj pieczywa to bogactwo dużej ilości witamin, zwłaszcza tych z grupy B. W dodatku jest świetnym źródłem magnezu, żelaza i cynku. Ciemne pieczywo bez wątpienia jest zdrowsze od białego, co nie oznacza, że od czasu do czasu nie można sobie na nie pozwolić – im różnorodniej, tym lepiej. Chleb razowy ma jeszcze jedną zaletę, dłużej zachowuje świeżość.

Chleb z ziarnami

Z punktu widzenia wielu dietetyków, im bardziej urozmaicona dieta, tym lepiej dla naszego organizmu. Wzbogacenie pieczywa o zdrowe dodatki lub ziarna sprawia, że jemy jeszcze zdrowiej, a posiłki uzupełnione są o ważne substancje. Chrupiące pestki czy nasiona mają wiele zalet, poprawiają smak pieczywa oraz obfitują w cenne wartości odżywcze. Poza smakiem to właśnie na tym zależy nam najbardziej.

Pestki dyni – samo zdrowie

Pestki dyni mogą pochwalić się mnóstwem cennych właściwości. Znajdziemy w nich ogrom wartościowych witamin i składników mineralnych. Obecny w nich cynk pozytywnie wpływa na kondycje włosów, skóry i paznokci, ale także na prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego. Co istotne, cynk wyróżnia się bardzo dobrą przyswajalnością. W pestkach znajdziemy inne witaminy, tj. niacyna lub kwas foliowy. Warto wspomnieć także o zawartości magnezu, żelaza, fosforu, białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.  Jednak to nie wszystko! W składzie są także fitosterole, fitosteryny oraz skwalen. Jak widać, ilość właściwości zdrowotnych jest imponująca. Między innymi właśnie dlatego, razowy z dynią jest naszym faworytem.

Leave a Reply